user_mobilelogo

menu accu winter

Je drone veroorzaakt schade

Dat je drone zelf kapot gaat bij een slechte manoeuvre is al niet leuk. Maar jouw drone kan natuurlijk ook schade toebrengen aan anderen of aan de spullen van een ander. Hoe zit het dan eigenlijk? Verzekeraars maken verschil tussen beroepsmatig en recreatief gebruik. Vlieg je voor de fun met je drone en verdien je er geen geld mee? Of heb je er één cadeau gegeven aan je zoon? Dan valt dat onder recreatief gebruik. Dit is verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Je doet er goed aan om deze dekking te checken bij je verzekeraar. Want niet elke verzekeraar heeft deze dekking. 

Voor vliegen met drones voor beroepsmatig gebruik gelden strengere regels en moet een aparte drone verzekering worden afgesloten.

 

Drones: Alles over de regels en verzekeren

Drones worden steeds populairder. Er zijn op dit moment al meer dan 100.000 drones in Nederland en dit worden er steeds meer. Heb je een drone? Denk dan aan je verzekering en aan deze 9 regels die gelden voor het gebruik van een drone.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Op dit moment ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor je drone als je hem alleen  recreatief gebruikt. Wij raden je aan om in elk geval een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd als je schade bij een ander maakt. Afhankelijk van de waarde van je drone kun je ook een verzekering voor diefstal of eigen schade afsluiten.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Stel dat je drone neerstort of ergens tegenaan botst en hierdoor schade veroorzaakt. Denk aan een deuk in een auto of een gebroken arm van iemand waar je drone tegenaan gevlogen is. Het slachtoffer kan je daarvoor aansprakelijk stellen. De schade kan in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro’s. De aansprakelijkheidsverzekering biedt bijna altijd dekking voor schade met of door een modelvliegtuig met een maximaal gewicht van 20 of 25 kilogram. Vraag dit voor de zekerheid wel altijd even na bij je aansprakelijkheidsverzekeraar. Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je deze meteen vergelijken en afsluiten via onze website.

Verzekering voor diefstal

Wil je je drone ook verzekeren tegen diefstal? Sluit dan een inboedel-,  reis- of transportverzekering af. Bel voor meer informatie hierover met onze experts op 035-626 55 44. We helpen je hier graag mee.

Verzekering voor eigen schade

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen drone, bijvoorbeeld door neerstorten of botsen? Sluit dan een speciale droneverzekering af. Doe dit alleen als je drone veel waard is. Het eigen risico van deze verzekering ligt namelijk vaak rond de € 500,- tot € 1000,- euro. Als je dat niet hebt betaald voor je drone is het zonde om deze verzekering af te sluiten. Op internet zijn verschillende aanbieders te vinden van verzekeringen voor drones.

9 regels voor drones

Omdat drones nog in opkomst zijn, zijn de regels over het gebruik ervan ook nog in ontwikkeling. Drones vallen onder de Regeling Modelvliegen die staat in de luchtvaartwet. Op dit moment gelden de volgende regels voor drones:

 • Je moet de drone altijd kunnen zien.

 • Je mag niet in het donker vliegen.

 • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.

 • Je moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen. Dit betekent dat je direct moet landen zodra je een luchtvaartuig ziet naderen.

 • Je mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.

 • Je mag niet binnen een straal van 3 kilometer van no fly zones vliegen.

 • Je mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein.

 • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo.

 • Je moet je houden aan de privacywetgeving als het gaat om foto- en video-opnamen.

Binnenkort worden de regels over afstand en gewicht nog aangescherpt:

 • Je mag dan niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter;

 • Een particuliere drone mag dan niet zwaarder zijn dan 4 kilo.

Drone zakelijk gebruiken? Dan gelden andere regels

De bovenstaande informatie geldt uitsluitend voor particulier gebruik. Aan beroepsmatig gebruik van drones zijn strengere regels verbonden. Wil je weten welke? Kijk dan op in deze brochure van het Verbond van Verzekeraars.

 

https://www.droneverzekering.nl/particulier-drone-gebruik/als-particulier-vliegen-met-een-drone/

01 logo drone tags

hubsan winkel