user_mobilelogo

De Europese regelgeving voor drones wordt op 31 december 2020 ingevoerd. Vanaf die datum moet je als dronevlieger in de meeste gevallen een dronecertificaat hebben. Voor veel mensen is het echter steeds nog onduidelijk welk papiertje ze moeten gaan halen. De Dronewijzer is een interactieve tool die helpt bij het bepalen in welke categorie je terecht komt en welk examen daarbij hoort.

Interactieve tool

De Dronewijzer is een initiatief van European Drone Academy (EDA), ontwikkelaar van leermiddelen voor gebruikers van drones. Via de website kunnen dronepiloten in de nabije toekomst de theorie-opleiding en examen(s) boeken die leiden tot het verplichte EU dronecertificaat. Het gaat daarbij niet alleen om het basisexamen voor de Open categorieën A1-A3, maar ook voor het wat uitgebreidere A2 examen, dat je moet doorlopen als je met een wat zwaardere drone nabij mensen wilt gaan vliegen.

Om dronevliegers nu alvast op weg te helpen biedt de website een interactieve tool die stapsgewijs achterhaalt met welke categorie je te maken krijgt en welke exameneis daaraan is gekoppeld. Na het doorlopen van de tool kun je je e-mailadres achterlaten, zodat je een seintje krijgt zodra het mogelijk is om te beginnen aan de cursus. Naar verwachting zal dat in september van dit jaar zijn.

De kosten voor het online basisexamen A1-A3, dat voor de meeste dronevliegers verplicht gesteld wordt, gaan bij de aangesloten opleider naar verwachting een paar tientjes bedragen. Het aanvullende examen om in categorie A2 te mogen vliegen wordt iets duurder, en kan zowel online als klassikaal worden afgenomen. Dronevliegers die volgens de tool terecht komen in de Specific categorie krijgen in een later stadium informatie over een passend opleidingstraject bij een erkende opleider.

Partnerschap

Dronewatch is als partner aangesloten bij Dronewijzer. Wiebe de Jager: “Dronewijzer is een goede aanvulling op onze artikelen over de Europese drone-regelgeving. Het is complexe materie, zeker omdat er ook nog eens sprake is van een overgangssituatie voor bestaande drones. Dus deze tool is dus meer dan welkom.”

Website: DRONEWIJZER 

01 logo drone tags

hubsan winkel